Social medie trends i 2018

Social medie trends i 2018

Markedsføringstrends på de sociale medier

Der er sket rigtig meget på de sociale medier i løbet af de sidste par år, og vi har samlet de ting der har været de mest relevante for os.

Men først: hvad skete der på de sociale medier i 2017?

Der skete en masse nyt på de sociale medier i 2017.

Influencer marketing stramninger

I starten af året blev influencer marketing et stort fokusområde. Markedsføringsloven blev opdateret, og påbyder nu influencers at markere hvorvidt et blogindlæg, et opslag eller lign. er sponsoreret. Influencers er stadig en fantastisk måde at markedsføre sit brand på, på de sociale medier, og takket være den opdaterede markedsføringslov er det blevet langt nemmere for forbrugeren at gennemskue, når deres yndlingsbloggeres sponsorerede indhold.

Chatbots var det nye sort

Chatbots blev i det nye sort i 2017 og anvendes flittigt af større virksomheder. Skønt en chatbot er en smart lille feauture, var det som om at chatbotten faldt til jorden ganske hurtigt. For selvom chatbots er smarte, blev content marketing, og evnen til at selv at tage dialogen med kunderne online også essentiel for 2017. For små virksomheder anbefaler vi derfor stadig at samtale direkte med brugerne. Menneske til menneske.

It’s LIVE!

Alt er live! Eller det var det i 2017. Med live konkurrencer, live fra begivenheder, live fra privatlivet og live rapportering direkte på Facebook. Live viste sig at være rigtig effektivt i forbindelse med nyheder og begivenheder, mens dem, der laver Vlogs-live og live programmer på Facebook, nok må indse, at brugerne i høj grad ser den slags on-demand, og derfor ikke er så tilbøjelige til at tune ind på Facebook for at se et program live.

Vi er sammen digitalt

Digitalt samvær gennem apps som Houseparty, Bonfire, eller Netflix hvor du kan se serier samtidig med dine venner osv. blev også lanceret i 2017.

Noget med e-commerce

I en lidt anden boldgade blev e-commerce i høj grad integreret på de sociale medier med Facebook og Instagram som front runners. Her kan du nu oprette produkter i på din Facebookside, tagge produkter i dine opslag på både Facebook og Instagram og med ét klik kan brugere nu smide produktet i indkøbskurven direkte fra de sociale medier.

Vær klar til at bruge flere penge

Betalt markedsføring er også blevet mere og mere nødvendigt. I gennem 2017 så vi løbende fald i den organiske rækkevidde, hvilket gælder for alle sider på Facebook. Oveni det testede Facebook i oktober 2 forskellige newsfeeds i 6 lande – en newsfeed kun med private og betalte opslag samt en anden for normale opslag fra sider, altså ikke betalte opslag. Dette resulterede i et massivt fald i organisk rækkevidde for de påvirkede sider, og varsler en tid, hvor vi i høj grad bliver nødt til at betale for at blive set.

Vi er sociale

Sidst men ikke mindst har Facebook virkelig taget fat om det sociale i sociale medier. Content (indehold) som kræver tagging, likes eller delinger har fået ringere og ringere organisk rækkevidde. At du ikke må kræve tagging og delinger i konkurrencer, er en gammel nyhed, men nu sætter Facebook hårdt ind på opslag som ”Tag en ven der gør dette” ”Like hvis du også…” ”Del hvis du er enig” osv. da de vurderer, at disse opslag ikke skaber autentisk værdi for brugerne og opfordre til falsk engagement.

Med dette kan vi let og elegant gå til vores forventninger for 2018.

For med Facebooks nye tiltag vil opslag, som opfordrer til reaktioner fra brugerne på en uhensigtsmæssig måde blive devalueret og få lavere rækkevidde, mens sider, der poster disse opslag regelmæssigt, vil se et generelt fald i rækkevidden på alle deres opslag. Oven i det vurderer Facebook selvfølgelig stadig kvaliteten af opslag baseret på reelle reaktioner, kommentarer og delinger. Det betyder, at der vil blive ryddet op på brugernes newsfeeds, og konkurrencen vil muligvis falde, nu hvor vores content ikke længere skal konkurrere med en flod af lav kvalitets opslag.

UPDATE! Facebook lancerede d.11 januar en ny update, som kommer til at have stor betydning for Facebooksider. Læs om dette her: https://dosomething.media/hvad-betyder-den-nye-facebook-opdatering/

For os betyder det kort og godt, at vi for fremtiden vil fokusere rigtig meget på kvalitets content. Vi vil skabe opslag som er engagerende, fortæller en god historie og i højere grad er personaliseret, så vi får skabt fællesskaber og er klar, hvis betalingsbarrierer bliver en realitet for alle i 2018. Betalingsbarrieren kan nemlig omgås ved at brugerne deler opslag. Så vi må lave content, der er så godt, at man bliver nødt til at snakke om det og dele det!

Når det er sagt, har vi arbejdet i sidste del af 2017 på grupper, for deling i grupper er en rigtig god måde at øge den organiske rækkevidde. Brugen af grupper er noget vi vil tage med videre i 2018.

Skru ned for konkurrencer

Vi vil opfordre til at skrue ned for konkurrencerne og fokusere på kvalitet frem for kvantitet. Beløb anvendt på konkurrencer kan med fordel blive anvendt til at booste opslag i stedet. (Ikke vha. den store blå boostknap folkens! Den stoler vi stadig ikke på.)

VIDEO!

Video is king, og video er helt sikkert vejen frem på specielt Facebook med live og 360, hvor det nu også er muligt at gemme, downloade og mærke en video, så man kan se den senere. Også Instagram og LinkedIn oplever et stigende brug af video, så der bliver kun mere af den slags content i 2018.

Mobile first

Jf. statistikkerne har webtrafikken fra mobil overhalet trafikken fra desktop på verdensplan. I 2018 er det derfor mobile first, hvilket betyder, at der skal tages hensyn til tekstlængde, formater og funktioner når vi laver content til sociale medier. Dog giver det os også mulighed for at lege med forskellige formater og interaktive videoer. Men det er ikke kun på sociale medier, der skal tages hensyn til mobil, det er essentielt at hjemmesider og landingssider er responsive. Manglende responsivitet resulterer hurtigt i høje bounce rates og lav konvertering.

Influencers

Den nye lovgivning var om noget et varsel om, at brugen af influencers intensiveres. Ved at anvende influencers tillægger du dit brand anerkendelse og værdi. Selv Facebook har skudt over 2 mio. dollars efter Facebook influencers for at få dem til at anvende Facebook Live. Professionelle influencers ved godt, hvor meget deres anerkendelse er værd, men rundt omkring i Danmark spirer nye personer frem, som kan være spændende at arbejde med for virksomheder med begrænsede budgetter.

 

Det var vidst det. Vi har stensikkert overset et eller andet, så kommenter endelig hvis du har tilføjelser.

Klø på!

Maria Voss
maria@dosomething.media