Rekruttering på sociale medier, netværk og søgemaskiner

Rekruttering på sociale medier, netværk og søgemaskiner

Rekruttering på sociale medier, netværk og søgemaskiner

Rekruttering på sociale medier, netværk og søgemaskiner

Rekruttering på sociale medier er ikke nyt, men måden det gøres på, ændre sig løbende.

Tallene

En undersøgelse blandt professionelle HR ansvarlige i USA viser, at over 90% af virksomhederne anvender sociale medier i deres rekrutteringsproces. Yderligere viser undersøgelsen, at de rekrutteringsansvarlige har observeret en stigning i antallet og kvaliteten af kandidater i forbindelse med rekruttering på sociale medier. De vurderer klart, at sociale medier er en kilde til kvalitets jobkandidater. (Statista, 2017)

LinkedIn VS Facebook

Specielt LinkedIn har siden mediets begyndelse været anvendt i rekrutteringsprocessen. Men nu er Facebook også kommet ind på markedet, med deres nye eksperimenterende job- og rekrutteringsfeature. Facebook har observeret at små virksomheder ofte laver opslag om åbne stillinger på deres Facebookside, derfor tester de nu muligheden for at lave jobopslag og modtage ansøgninger på Facebook fra mulige kandidater.

Mulighederne på LinkedIn og Facebook har gjort, at de sociale medier er en integreret del af virksomhedernes rekrutteringsstrategi og har gjort rekrutteringsprocessen hurtigere og mere effektiv. Specielt med hjælp fra social search virksomheder som muliggøre at finde kandidaters profiler over alle sociale medier ved hjælp af deres navn og/eller e-mail, samt kompetencer og lignende.

Sociale medier gør rekrutteringsprocessen hurtigere og mere specifik

Rekruttering på sociale medier hjælper til en hurtigere og mere specialiseret rekrutteringsproces fordi, man på de sociale medier opretter profiler, som indeholder personlig data og professionelle resultater. Virksomheder opretter brandede virksomhedssider/profiler, som følges af og fortæller om deres medarbejdere, værdier, resultater eller lignende. Personer og potentielle kandidater kan dele relevant indhold med deres kontakter og følgere, følge virksomheder de er interesseret i, dele virksomheders content samt tilgå indhold, som kan hjælpe dem i deres jobsøgningsproces hos pågældende virksomhed m.m. Kandidater og rekrutteringsansvarlige kan hurtigt opnå kontakt, hvilket ofte ses på LinkedIn, baseret på relevante jobopslag, kompetencer, interesser og fælles forbindelser. Alt denne information kan indsamles og giver et mere detaljeret billede af en kandidat.

Ydermere ses det at specialiserede tech-sider som Github , Dribbble og Masterbranch, som minder om LinkedIn, men er markant mere specialiseret, indsamler store mængder af data om meget teknologiske jobs som programmører osv. Disse sider skaber en helt ny form for online CV og en ny måde, hvorpå rekrutteringsagenter kan screene kandidater.

Jobportalerne lever stadig… men hvor længe?

Det skal også understreges at jobportaler stadig lever.

Jobsøgende besøger oftest disse portaler først og ca. 60% bruger dem aktivt i deres jobsøgning.  Jf. indeks HR-Marketings rekrutteringsrapport fra 2016, hvor 1.700 europæiske virksomheder deltog, bliver ca. 51% af jobs besat gennem jobportaler i Danmark, hvilke er højere end det europæiske gennemsnit på 42%. Procentandelene for active sourcing, anbefalinger og headhuntere er på henholdsvis 6, 7 og 13 %.

Jobportaler bliver ofte anvendt inden for det offentlige og ved job under C-niveau (CEO, COO, CMO osv.). Skønt halvdelen af åbne stillinger bliver besat gennem jobopslag, modtager virksomhederne ofte ikke nok ansøgninger og de har svært ved at hente kvalificeret kandidater. 60% af virksomhederne mangler specifikt ansøgninger fra kandidater med akademisk baggrund. Årsagen til dette kan være at udbuddet overstiger efterspørgslen. Eller de ikke annoncere deres ledige stillinger i det rigtige forum, og deres rekrutteringsproces er mangelfuld. (Garuda.dk, 2017)

Men selv jobportalerne lapper over i de sociale medier. De har Facebooksider m.m, hvor der bliver delt jobopslag, samt delt blogindlæg eller lign. der hjælper jobsøgende med at skrive CV og ansøgninger m.m. for at få flere brugere på portalen. (Kestenbaum, 2016)

Læs mere om hvordan du som jobsøgende kan brande dig selv på online: Personlig Branding på LinkedIn

Maria Voss
maria@dosomething.media