Brand

Hvad er et brand?

Patrick Hanlon betegner et brand som: ”Et hvert produkt, service, person, organisation, socialt formål, politisk ideologi, religion, bevægelse eller enhver som søger at appellere til flere personer.”
(Hanlon, 2006)

Som Philip Kotler (den moderne marketings fader), siger det, handler marketing om at bygge brands. Foruden branding er der intet andet end pris, et brand kan konkurrere på. (Kotler P. , 2019)

I følge Muhtar Kent, tidl. CEO for Coca Cola: “A brand is a promise. A good brand is a promise kept.”

Under paraplyen ”Branding” er der mange forskellige grene. Men generelt for dem alle handler det om at skabe en præference og derved gøre det nemmere for kunder at træffe en beslutning i købsprocessen, lige gyldigt hvor i verdenen de kommer fra.

Branding bliver ofte forvekslet med den mest skraldede version af en virksomheds visuelle brandidentitet og reduceret til tre komponenter: Navn, logo og slogan. Hvilket er langt fra, hvad et brand og branding egentlig er.

Normalt antager vi, at branding er et moderne marketingfænomen, som boblede op i løbet af 1990’erne og 00’erne. Men branding som koncept er langt ældre. Før 2000 f.kr brændemærkede landmænd deres kvæg. 1300 f.kr i både Kina, Grækenland, Italien og Indien mærkede pottemagere deres potter og porcelæn, og Julius Cæsar fik tykt sit ansigt på de romerske mønter.

Hvorfor betyder nogle brands noget for os mens andre, som leverer stort set de samme ydelser, produkter og fordele, ikke gør?

Tager man tilbage til brandingens begyndelse opstod konceptet på baggrund af et behov for sikring og ærlighed. Fra identificering af ejerskab, kvalitet stempling af produkter, til identificering af personer og producenter, som man har tillid til m.m. Dette både fra person til person, forretning til forretning og regering til befolkning. På mange måder opfyldte branding den gang det samme behov som branding opfylder i dag: Definering, identificering, og differentiering af en person eller virksomhed mf.

Dette opnåede man vedhjælp af helt simple symboler, som var forbundet med en person og ladet med værdier. Kort sagt, betyder nogle brands altså mere fordi de kommunikerer værdi. Branding blev opfundet og fungerede uafhængig af kulturelle sammenhæng. Allerede fra brandingens begyndelse var konceptet internationalt efterfølgende teorier og metoder lige så.

Relateret:

  • Branding
  • Brandaktivisme
« Back to Glossary Index
Maria Voss
maria@dosomething.media